Suomalaiset ostavat verkosta erityisesti kodintekniikkaa ja vaatteita

29 March • Uncategorized

Verkko-ostaminen yleistyyKaupan liiton selvityksen mukaan suomalaiset käyttivät verkossa viime vuonna yhteensä 4,6 miljardia euroa vähittäiskaupan tuotteisiin. Tästä summasta ulkomaisiin verkkokauppoihin käytettiin 1,9 miljardia, eli yli 40 % kokonaissummasta. Eniten ostettiin kodintekniikkaa ja vaatteita. Kodintekniikka ostettiin pääsääntöisesti Suomesta pois lukien matkapuhelimet ja niiden tarvikkeet. Myös miesten ja lasten vaatteet tilattiin Suomesta, kun taas naisten vaatteita ostettiin enemmän ulkomaisista verkkokaupoista.

Palveluja ostettiin verkosta 3,9 miljardilla eurolla. Suurin osa suomalaisten ostamista palveluista on matkalippuja, valmismatkoja ja majoituspalveluita.

Verkko-ostokset tehdään edelleen mieluummin tietokoneella kuin mobiililaitteella, mutta erityisesti alle 25-vuotiaat ostavat mobiilista. Tämän tyyppisten kulutustrendien perusteella pystytäänkin ennustamaan mobiiliostosten yleistymistä tulevaisuudessa. Tällä hetkellä yli 25-vuotiaat käyttävät kännyköitä ja tabletteja lähinnä tiedonhakuun, mutta tapa voi muuttua.

Suomalaiset palauttavat ostamiaan tuotteita muuta maailmaa harvemmin. Suomessa palautusprosentti on noin 10-25 prosenttia, kun maailmanlaajuisesti palautetaan 20-40 prosenttia verkosta tilatuista tuotteista. Eniten palautetaan lastenkenkiä ja naistenvaatteita. Palautuksista koituu usein iso menoerä kauppiaille, sillä palautusten käsittely, logistiikka ja rahanpalautukset vaativat resursseja.

Lähde: Yle & Kaupan liitto

Related Posts: