Harrastuksena kiinalainen verkkokauppa

29 March • Uncategorized

Suomestakin löytyy paljon ihmisiä, joille kiinalaisesta verkkokaupasta tilaaminen on suorastaan harrastus. Lähes 70 000 jäsenen Facebook-ryhmässä Wish/aliexpress/ebay (Finland) jaetaan kokemuksia ja kysytään neuvoa Kiinasta tehdyistä verkko-ostoksista. Jotkut tilaavat tuotteita miltei viikoittain. Facebook-ryhmä on kuin yhteisö, jossa kiinalaisesta verkkokaupasta innostuneet löytävät samanhenkisiä ihmisiä. Ryhmässä voi yhdessä iloita hyvistä ostoksista ja naureskella pieleen menneille ostoille.

Kiinalaisesta verkkokaupasta saa kaikkea maan ja taivaan väliä – myös tavaroita, joita et tiennyt edes olevan olemassakaan. Erään käyttäjän mukaan suurin osa tuotteista on ollut odotetun mukaisia. Tuotekuvausten huolellinen lukeminen ja muiden asiakkaiden antaman palautteen tarkastaminen ennen tilausta toki vaikuttaa tähän. Suurimmat pettymykset ovat johtuneet siitä, että vaate on ollut väärän kokoinen tai materiaali huonoa. Hyvää laatua myyvät myyjät jäävät mieleen, ja heiltä tilataan usein uudelleen, käyttäjä kertoo.

Tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon suomalaiset käyttävät rahaa nimenomaan kiinalaiseen verkkokauppaan, ei ole. Kuten aiemmin kirjoitimme, Kaupan liiton mukaan ulkomaisiin verkkokauppoihin käytettiin viime vuonna 1,9 miljardia euroa, josta Kiinan kaupan osuutta ei ole haluttu edes arvata. Aalto-yliopiston projektitutkija Mikko Hänninen arvioi erityisesti kokeneiden verkko-ostajien suosivan kiinalaisia verkkokauppoja, sillä ostaminen vaatii jonkin verran osaamista ja kielitaitoja. Erityisesti edulliset tuotteet, kuten pienelektroniikka ja vaatteet kiehtovat ostajia. Halvoissa hinnoissa etuna on myös se, että EU:n ulkopuolelta Kiinasta tulevat alle 22 euron arvoiset ostokset ovat vero- ja tullivapaita. Lisäksi kiinalaiset verkkokaupat hyödyntävät tätä pakkaamalla useamman tuotteen sisältävän tilauksen useaan eri pakettiin. Viallisten tuotteiden kohdalla verkkokauppa lähettää herkästi uuden tuotteen ilman että viallista tavaraa tarvitsee palauttaa, jos kaupalle lähettää kuvan virheellisestä tuotteesta.

Lähde: Iltasanomat

Related Posts: